Alin Niță, gazda emisiunii Forum IT ne prezintă o dezbatere interesantă privind tendinţele de marketing online. Ne confruntăm în acest moment cu multe situații generate de pandemie, de ziua de mâine, de activităţile curente pe care le avem dar ar fi indicat să ne facem timp să ne gândim la tendinţele pe care trebuie să le adoptăm. Ne putem gândi că inteligenţa artificială, căutarea, optimizarea SEO, analiza în surse mari de date şi alte aspecte care în trecut le puteam considera SF, în ziua de azi au devenit actuale şi prioritare pentru mediul de afaceri.
În acest sens, pentru a putea deschide această zonă de tehnologie şi de tendinţe în marketingul online îl avem invitat pe domnul Csaba Demeter. Vom discuta împreună despre aceste tendinţe în marketingul online şi modul în care influenţează comportamentul utilizatorilor şi businessul în ziua de astăzi.
Vorbim de tehnologie şi tendinţe, care sunt într-o continuă schimbare, au o viteză mare şi trec pe lângă noi ca fulgerul. Propunerea este de a face o trecere prin diversele tendinţe pe care le-am identificat şi să vorbim puţin de acestea, cum pot afecta marketingul online. De cele mai multe ori este posibil ca noi să ne concentrăm pe câteva din acţiunile agențiilor de marketing online pe care le cunoaştem deja, cum ar fi: campanii google ads, optimizare SEO, dar oare sunt suficiente? Oare concurenţa are şi alte atuuri pe care se bazează pentru a putea să crească?
Moderator Alin Nita: Propun să avem o discuţie despre cum ar putea să ne ajute tendinţele şi tehnologiile inovatoare ale viitorului, cum ar fi inteligenţa artificială?
Csaba Demeter: Inteligenţa artificială acum 10 sau 20 de ani exista doar în filmele SF. Fiecare an are anumite tendinţe, dar anul acesta se pune accent pe marketingul online mai mult, deoarece anumite strategii de marketing datorită pandemiei au anumite limitări iar implementarea lor poate să fie mai greoaie sau chiar imposibilă în anumite cazuri. Există studii referitoare la bugetele de marketing, care, o bună parte, aproape 30-40% au fost redirecţionate, către social media, marketingul pe reţelele de socializare. Ca atare, tendinţele sunt mult mai importante şi orice antreprenor sau om de marketing trebuie să fie atent care sunt tendinţele noi care apar deoarece şi comportamentul cumpărătorilor şi al clienţilor s-a schimbat şi se schimbă radical. Acesta este un proces normal, continuu, care se schimbă an de an, dar comportamentul clienţilor s-a schimbat şi din cauza pandemiei. Inteligenţa artificială devine din ce în ce mai deşteaptă şi probabil că ne vom lega la un moment dat despre calculul cuantic, care este o putere de calcul imensă. Inteligenţa artificială începe să ne ajute să facem anumite lucruri mai repede sau să ne concentrăm pe lucruri mai creative şi pe anumite procese care sunt mult mai consumatoare de timp şi repetitive. În egală măsură, inteligenţa artificială reuşeşte să calculeze şi să optimizeze procese în timp real, ceea ce pentru noi, oamenii, ar fi în anumite cazuri chiar imposibil. Cred că inteligenţa artificială va deveni din ce în ce mai pregnantă în viaţa noastră.
Moderator Alin Nita: Vorbim totuşi de SF atunci când amintim de inteligenţa artificială sau este deja adoptată la un nivel superior?
Csaba Demeter: Deja o folosim zi de zi dar poate nu ne dăm seama de acest lucru. In momentul în care cauţi ceva pe internet, există anumite reclame care apar mai des, acolo este în spate inteligenţa artificială, care a analizat profilul tău de vizitator al motoarelor de căutare şi îţi propune anumite reclame şi site-uri mai mult decât altele. Deja inteligenţa artificială e acolo.
Moderator Alin Nita: Aşadar trebuie să ne gândim că aceasta există, nu se cumpără de la alimentară inteligenţa artificială ci pur şi simplu trebuie să o folosim în diverse tehnologii sau este deja folosită în tehnologii şi să ne gândim că ne poate ajuta destul de mult în optimizarea şi automatizarea unor lucruri pe care le facem oricum. Unii oamenii sunt deştepţi şi le aplică în tehnologie, citeam despre Microsoft şi Uber referitor la acei roboţei care se plimbă şi caută după numerele de maşini, le identifică, se plimbă prin parcări să găsească tot felul de infracţiuni care pot exista. Lucrurile merg şi vor merge destul de departe în continuare.
Eu aş propune să trecem prin principalele tendinţe deşi sunt foarte multe. Am identificat la o primă căutare peste 20 de tendinţe care sunt specifice pentru marketingul online dar cu siguranţă sunt şi pentru alte sectoare de activitate. CelBot-urile sunt boţi şi sunt curios ce spun statisticile aici, se folosesc CelBoturile, deoarece am văzut tot felul de sisteme şi bancare şi financiare?
Csaba Demeter: Din ce în ce mai mult sunt folosite acele motoare de dialog cu clientul, care pot fi 24 din 24, 7 din 7 sau chiar 365 din 365 de zile. În egală măsură folosim şi inteligenţa artificială în spate, care reuşeşte să ducă un fel de discuţie cu clientul nostru, cu utilizatorul site-ului, cu majoritatea cumpărătorilor de site-uri e-comerce astfel încât să răspundă la întrebările care tot inteligenţa artificială a analizat care sunt întrebările cele mai frecvente. Are sens să angajăm pe cineva care să răspundă la aceleaşi întrebări de fiecare dată şi să dea aceleaşi răspunsuri? Nu. Mai bine analizând datele big data se extrag de acolo anumite procese, anumite fluxuri de dialoguri care, după aceea se operaţionalizează şi poată să ducă o discuţie chiar şi până la achiziţia finală. De exemplu la telefonia mobilă se ajunge foarte greu să vorbeşti cu cineva, sunt diferiţi operatori care te întreabă vocal şi tu răspunzi vocal, este un fel de chat box doar că este vocal.
Moderator Alin Nita: Am văzut o statistică anul trecut care spunea că în anul 2020 peste 85% din organizaţiile mari vor adopta partea de chat bot-uri pentru a putea să interacţioneze cu clienţii. Oare suntem acolo deja?
Csaba Demeter: Suntem foarte aproape şi există tot felul de studii care arată că digitalizarea care era preconizată că va ajunge la un anumit nivel în 2022-2023 , noi suntem deja suntem acolo. Sistemul bancar financiar a adoptat foarte repede digitalizarea şi înţeleg mult mai bine cât de eficient este acest chat bot. În egală măsură şi în siteurile de e-comerce, anumite părţi de customer care sprijină clienţii care au întrebări. Acolo se vede că sunt folosite din ce în ce mai des aceste motoare de dialog.
Moderator Alin Nita: Sunt curios ce instrumente folosesc telespectatorii noştri pentru marketingul online, în ce au încredere şi dacă pentru ei reprezintă un plus faţă de competiţie. Chiar vă rog, stimaţi telespectatori, scrieţi-ne pe chatul din YouTube pentru că suntem curioşi să ştim ce folosiţi.
O altă tendinţă pe care am observat-o este legată de comportamentul utilizatorilor şi modul în care personalizezi tot conţinutul care vine către utilizator: mailuri, informaţii, texte. Modul acesta de personalizare, cum funcţionează mai exact pe baza comportamentului pe care îl are un utilizator?
Csaba Demeter: Pe baza comportamentului se personalizează discuţia, dialogul, comunicarea cu un client sau beneficiarul serviciilor companiei dar în egală măsură şi din datele pe care le avem despre fiecare utilizator al serviciilor produselor noastre. Personalizarea, cum ar fi acele newslettere care aveau un subiect pe care până acum il puteam numi promoţia x, acum putem personaliza cu „Alin, ai auzit de promoţia noastră nouă?” sau „Alin, am scos o altă ofertă şi ştiu că ai mai cumpărat produsul x sau y” şi atunci, ca şi marketer nu foloseşti acelaşi mesaj pentru fiecare persoană, ci personalizezi. Evident, vă puteţi gândi că este greu să faceţi acest lucru dacă aveţi zeci sau mii de clienţi. Dar aici intervine automatizarea, care va fi o altă tendinţă despre care vom vorbi. Inteligenţa artificială, sistemele cloud de a salva datele, astfel încât de acolo poţi personaliza atât conţinutul dar şi momentul când comunic cu tine. De exemplu, un program specializat în a trimite mailuri în masă, după câteva utilizări este în stare să spună când este cel mai bine să trimiţi şi cui din toată baza ta de date de clienţi sau beneficiari. De asemenea, poţi opta să laşi platforma să aleagă în locul tău când este cel mai bine să trimită pe baza comportamentului anterior. Astfel, pe de-o parte se personalizează conţinutul şi pe de altă parte personalizăm şi felul şi limbajul comunicării.
Moderator Alin Nita: În alte emisiuni am detaliat anumite canale de promovare, de publicitate mergând până la nivel de detaliu, astfel încât să putem oferi cât mai multe informaţii telespectatorilor, pentru a putea să ştie ce să ceară uni furnizor de astfel de servicii sau poate chiar să înceapă de unul singur. Este clar că pentru fiecare tendinţă există o întreagă teorie, cum să facem, cum să punem problema, cum să vorbim, cum să ne adresăm şi este de muncă în a dezvolta fiecare astfel de punct în parte.
Csaba Demeter: Desigur, este şi o provocare destul de mare. Noi, chiar dacă ajungem acum să vorbim de 10-20 de tendinţe, există foarte multe tehnici, task-uri şi activităţi pe care o companie le poate folosi în arsenalul de activităţi de online marketing. O provocare mare este pe care dintre acestea să le alegem şi când, deoarece atât bugetele noastre cât şi timpul ne este limitat, de aceea este indicat să fie analizat foarte clar şi în detaliu obiectivul companiei, resursele disponibile şi orizontul de timp în care se doresc atingerea unor anumite obiective. În funcţie de aceste lucruri se aleg cele mai bune variante.
Dacă vrei să vezi emisiunea integral, poți da play acestui video: