Până în acest punct, au fost tratate subiecte precum modul în care poate să fie valorificat mediul online, instrumentele care pot fi utilizate în acest scop, tendințele din mediul online, modalități de aplicare a instrumentelor, etc. Este timpul să se pună în prim plan importanța contentului și modul în care acesta poate deveni un instrument valoros în promovarea oricărei afaceri din mediul online. Indiferent că este vorba despre business-uri la început de drum sau despre afaceri în plină dezvoltare, este bine să se aibă în tolbă aceste instrumente pentru valorificarea mediului online. Acest subiect a fost dezbătut pe larg de către Alin Niță, moderatorul emisiunii Forum IT, împreună cu specialistul în comunicare Diana Șerban, care totodată este și fondatoarea unei agenții de comunicare.
Moderator Alin Niță: Cum ne poate ajuta, care sunt demersurile de marketing pe care putem să le integrăm în acest conținut? Putem să începem prin a defini puțin ideea de content marketing și cam care sunt zonele în care este aplicat acest conținut?
Diana Șerban: Dacă ar fi să dau o definiție foarte scurtă, aș putea spune că este un angajament pe termen lung pe care și-l ia orice business. Nu se poate face content doar o lună sau o săptămână, iar apoi să nu mai faci nimic deoarece content-ul asigură igiena business-ului respectiv, este parte integrantă a strategiei de marketing online, asigurând o vizibilitate mai bună oricărei afaceri în mediul online. Până la declanșarea crizei sanitare, contentul era considerat ca fiind ,,nice to have” și companiile foarte mari care aveau departamente și în afara țării făceau lucrul acesta. Acum am observat că inclusiv companiile românești cu un domeniu de activitate extrem de tehnic încep să se orienteze către această zonă pentru că au înțeles că nu se poate să te mai vinzi în online chiar dacă faci performanță. Dacă, de exemplu faci doar Google Ads, nu ai cum sa faci asta și să ai succes fără content.
Moderator Alin Niță: Putem să clarificăm unde se află acest conținut atunci când vorbim despre strategia de marketing digital? Care sunt aspectele de care trebuie să avem grijă atunci când vine vorba despre conținut?
Diana Șerban: În strategie, pot să spun că este unul dintre pilonii cei mai importanți. Zilele trecute urmăream un interviu cu un antreprenor din străinătate care la întrebarea ,,cum să facem față crizei pe care o traversăm acum?” a răspuns cu o altă întrebare și anume ,,care este strategia ta de content?”. Iată că este un răspuns legat de unde se află content-ul în prezent deoarece în jurul lui se învârte absolut tot ce înseamnă promovare în acest moment iar content-ul iese puțin din zona tradițională cu care ne-am obișnuit, adică să vedem pe blogul companiei, pe Facebook unde toată lumea posta, chiar și în strategiile de influencer marketing. Însă, se poate merge chiar mai departe de atât, în ideea în care există deja strategii de comentarii pe grupuri, la postări care au legătură cu obiectul tău de activitate și unde trebuie să recomanzi compania. Comentariile nu se fac doar de dragul de a le face, adică se merge pe comentarii foarte native în sensul că răspund foarte exact la postarea respectivă. Noi, la agenția noastră, facem deja acest lucru și ne instruim personalul să nu intre doar pentru a lăsa un comentariu cu un link la podcast ci să ofere o opinie legată de subiectul respectiv cu intenția de a recomanda podcastul dar nu într-un fel foarte rigid.
Moderator Alin Niță: Atunci când vorbim de strategie, normal că aceasta trebuie să includă și acest content marketing, trebuie să ținem cont de stadiile în care se află un potențial client. Cum s-ar putea defini aceste stadii și ce s-ar preta în diverse stadii în care se află un potențial cumpărător, de la a conștientiza produsul respectiv până la a-l căuta efectiv? Cum se abordează într-o strategie conținutul pentru a se ține cont de acești pași pe care îi are?
Diana Șerban: Creatorul de content trebuie să fie un om de cercetare. Este un cercetător pentru că aceste strategii, contentul, nu se fac pur și simplu în neant, este vorba de niște date, de niște informații pe care le avem noi despre consumator și pe care apoi le utilizăm în acele bucăți de content care oricât ar părea ele de native, sunt făcute pentru a transmite mesajul companiei. De exemplu, există niște tool-uri pe care le folosim, unul dintre ele se numește Answer The Public, care a fost conceput de o echipă din Marea Britanie. Se poate utiliza și în varianta free dar în acest caz datele pe care le vei vedea sunt mai mult pe zona de UK iar dacă vrei să plătești un abonament vei putea primi date pentru regiunea sau zona de interes. Ceea ce este foarte interesant la acest tool este că se pot introduce cuvinte cheie sau propoziții întregi, nume de produse și, poți să îți faci o părere legată de necunoscutele pe care le ai. Tool-ul oferă foarte multe informații interesante pe baza cărora poți să construiești chiar profilul cumpărătorului ideal, pe etapele de cumpărare. Practic aceste profiluri pot să fie construite pe baza unor informații precum job-ul pe care îl are, obiceiuri, ce cafea bea dimineața, unde își petrece timpul liber, ce reviste citește, dacă are sau nu copii, etc. O strategie de content poate să pătrundă în toate zonele acestea. Nu demult, am vazut parteneriate între branduri și atunci content managerul sau content marketerul se poate gândi inclusiv la lucrurile acestea. Eu știu, de exemplu, că un grup de consumatori preferă un anumit tip de cafea, pot face un parteneriat cu brand-ul lui preferat sau să mă informez despre acest obicei al lui astfel încât să îi pot oferi valoarea pe care o caută.
Moderator Alin Niță: Deja sună ca o poveste, deci conținutul este o poveste în care implicăm și clienții și potențialii clienți în această călătorie?
Diana Șerban: Absolut, este foarte interesant să gândești strategia de marketing ca pe o poveste care să aibă și o continuitate. Din momentul în care l-ai început tu, de fapt îți spui povestea în care intră oamenii, consumatorii, partenerii tăi, și vedem acest lucru pe zona de retail foarte mult. Am văzut foarte multe exemple în care marile brand-uri se promovează foarte bine prin intermediul poveștilor micilor producători cu care colaborează. Mărturisesc că astfel de povești reușesc să mă atingă. Din punct de vedere al consumatorului îmi place să știu că atunci când merg la un supermarket, de exemplu, salata pe care o găsesc acolo este produsă de o persoană pe care o știu eu, am văzut-o la televizor, am văzut cum o cultivă, mi-a povestit chiar el cum face acest lucru.
Moderator Alin Niță: Vorbim mai mult despre modul în care folosești conținutul text în aceste povești. Integrarea a mai multe instrumente video, audio, este la fel de importantă și cum poate să fie integrată în cadrul strategiei?
Diana Șerban: Absolut. Este de reținut faptul că prin content suntem în dialog permanent cu clienții noștri și atunci avem la îndemână mai multe platforme care se pretează la anumite tipuri de content, unele la contentul scris, altele la contentul video, de exemplu aceeași informație poate să fie diseminată într-o postare scurtă de blog sau într-un video scurt pe Insta Stories sau într-un video puțin mai lung pe Facebook. De asemenea, poți face un live pe IGTV unde să ai o conversație cu un expert sau producător local. Totul este să fii perseverent și oamenii vor reține că într-o anumită zi, la o anumită oră apare un nou tip de informație interesantă. La început poți avea 10 urmăritori iar ulterior numărul acestora să înceapă să crească. Oamenii vor începe să fie din ce în ce mai curioși și chiar interesați să încerce ceea ce promovezi. Dacă faci doar content și nu ai un mesaj pe care să îl transmiți oamenii nu vor mai veni după tine.
Moderator Alin Niță: Este ca o deschidere a inimii companiei în momentul în care activezi în afara ei?
Diana Șerban: Eu o văd ca pe o prietenie, dacă ar fi să reducem totul la așa un aspect cu care ne confruntăm în viața de zi cu zi. Atunci când îți faci un prieten nu vorbești cu el doar o dată pe an, vă faceți o rutină, din când în când îl mai suni tu, iar dacă nu o faci tu, atunci te mai sună el, poate ieșiți la o cafea săptămânal. Într-o prietenie ești mereu conectat iar dacă nu mai dai nici un semn oamenii te uită. La fel și contentul, trebuie întreținut. La început poate că este o relație mai cordială dar pe parcurs lucrurile se mai incălzesc până când capeți încrederea completă a potențialului client. Strategia de content trebuie să fie foarte bine documentată, să comunici lucruri interesante, să nu faci totul doar de dragul de a face content. În spatele contentului pe care noi consumatorii ar trebui să îl vedem ar trebui să existe o muncă de documentare și să primim informații cu adevărat de interes pentru nevoile noastre. Este foarte ușor să pierzi încrederea atunci când contentul nu le oferă nimic interesant de văzut.
Dacă vrei să vezi emisiunea integral, dă play acestui video: